..9. listopadu 2013 ..
SVATOMARTINSKÉ OSLAVY
V posledních letech se rozšířila tradice Svatomartinských oslav, a tak můžete v nejrůznějších koutech naší země (i těch nevinařských) zajít na tyto speciální gastronomické akce. Stejně jako v minulých letech se ke Svatomartinským oslavám připojuje i Město Kroměříž.
Už v sobotu 9. listopadu se můžete těšit na Svatomartinské posezení na arcibiskupském zámku. Podávaná husa bude servírována s mladým vínem za účasti karikaturistů z Trnek- Brnek a podbarvené cimbálovou muzikou. Vstupné 490,-Kč zahrnuje jídlo, zábavu a skleničku mladého vína.
V pondělí 11. listopadu od 10 do 19 hodin se na Hanáckém náměstí uskuteční tradiční Svatomartinské hodování. Připravena jsou speciální svatomartinská menu a ochutnávky svatomartinských vín, které připravil hotel Octárna. Řemeslný jarmark nabídne zajímavé inspirace na vánoční dárky adventní dekorace, spoustu dobrot i horké nápoje na zahřátí. Od 10 do 15 hodin zahraje Cimbálová muzika Josefa Marečka. Přesně v 11 hodin a 11 minut slavnostně zahájí ochutnávky svatomartinských vín starostka města Mgr. Daniela Hebnarová.
Po setmění navodí slavnostní atmosféru i tradiční průvod se sv. Martinem na bílém koni. V 18 hodin jej doprovodí děti od kostela sv. Jana Křtitele na Velké náměstí, kde bude připraven program.
Svatomartinské menu nebo ochutnávku vín pro Vás chystají v období kolem 11. listopadu následující restaurace:
Bezměrovský dvůr
Svatomartinské menu bude k dispozici od 11. do 17. listopadu.
Předkrm
Domácí paštika s bagetkou
49 Kč
Carpacio z kachních prs s pomerančovým dipem
99Kč
Polévka
Husí kaldoun
39 Kč
Hlavní chod
Konfitované husí stehno s červeným zelím a špekovým knedlíčkem
299 Kč
Husí roládka plněná jatýrky na smetanovém zelí doplněná o škvarkové lívance
199 Kč
Zauzené husí prso s omáčkou z lesních plodů a šťouchané brambory
245 Kč
Kachní slzy na červeném víně s šunkovou rýží
169 Kč
Plněné kachní stehno s játrovou nádivkou a staročeské brambory
210 Kč
Konfitované kachní stehno s červeným zelím a špekovým knedlíčkem
249 Kč
Kachní steak na tymiánu s kysaným zelím a bramborovými nočky
279 Kč
Pečená husa s jablkovou esencí s červeným a bílým zelím
Příloha dle výběru
(pouze na objednávku den předem)
1990 Kč
Dezert
Palačinka přelitá omáčkou z červeného vína s kousky ovoce
69 Kč
Café Bistro Matiné
Svatomartinské víno
Již o víkendu 9. a 10. listopadu jsme pro vás v Matiné připravili košt mladých vín z vinařství Hany a Františka Mádlových z Velkých Bílovic a vinařství Lahofer ze Znojemské podoblasti. Mladá vína letos přicházejí oproti loňsku se zpožděním, ale až ochutnáte bílého Mladého Müllerka nebo Mladého Lahofera či růžovou Mladou Lahoferku 2013, uvidíte, že čekání na ně se vyplatilo.
Od svátku sv. Martina v pondělí 11. listopadu (od 11 hodin a 11 minut) až do neděle 17. listopadu budete moci ochutnávat svatomartinská vína od moravských vinařů. Celkem vám nabídneme až 14 svatomartinských vín, v uvedeném týdnu budou podávána jako rozlévaná, a to za speciální cenu. Zastoupené budou všechny podoblasti Moravy - vybrali jsme pro vás vína od vinařů Hany a Františka Mádlových a od Petra Skoupila z Velkých Bílovic, od Ludvíka Maděriče z Velkopavlovické podoblasti, dále z vinařství Lahofer ze Znojemské podoblasti a z Nového vinařství Drnholec z Mikulovské podoblasti. Nabídka lahvových svatomartinských vín u nás potrvá až do Vánoc.
Caffe Castello
V nabídce budou Svatomartinská vína.
Hotel Excellent
Menu bude k dispozici od 8. do 11. listopadu.
Předkrm
Husí játra s kajenským pepřem na bramboráčku s mladou restovanou cibulkou
59 Kč
Hlavní chod
Husí stehno na jablkách, červené zelí s hřebíčkem a červeným vínem, bramborové lokše
180 Kč
Dezert
Čokoládový lávový dortík s vanilkovou zmrzlinou
69 Kč
Svatomartinské a mladé víno
Degustace mladých vín z vinařství Kubík, Malinka, Mádl, Mokruša a jiné…
0,21 / 42 Kč
Od 11. listopadu 2013 otevírání Svatomartinských vín
0,7l / 180 Kč
Hotel La Fresca
Svatomartinské sváteční menu podáváme od pátku 8.listopadu do čtvrtka 14. listopadu.
V pondělí na sv. Martina od 11:00 samozřejmě zveme na ochutnávku Svatomartinských vín z arcibiskupských sklepů a svařeného vína s punčem vanilkou a griotkou při čekání na příjezd krásného bělouše a sv. Martina na náměstí.
Studený předkrm
60 g Husí paštika s jablečno-brusinkovým chutney, rozpečená bagetka
95 Kč
Polévka
0,33l Kaldoun s žemlovým knedlíčkem a nudlemi
45 Kč
Teplý předkrm
100 g Husí játra s mandlemi, hroznovým vínem a koňakem s bramborovou lokší
115 Kč
Hlavní chod
¼ Pečená husa na jablkách s červeným a bílým zelím, špekový, karlovarský
a bramborový knedlík
225 Kč
1ks Konfinované husí stehno se smetanovým špenátem, pečenou cibulí
plněnou směsí husích jater a gratinovaným smetanovým bramborem
245 Kč
1ks Konfinované kachní prso na svatomartinském víně, omáčka z fíků
a lesního ovoce, slaninovo-krupicové noky
249 Kč
Dezert
3ks Bramborové taštičky, plněné povidly, sypané mákem, zdobené šlehačkou
55 Kč
Svatomartinské víno
Ke specialitám doporučujeme zemská svatomartinská vína (bílá, růžová, červená), dále vína z Blatnice pod Sv. Antonínem a z Valtic
Hotel Octárna
Martinskou husí dobrotu budete moci ochutnat od 11. do 17. listopadu.
Hlavní chod
Moravské pečené husí stehýnko, prsíčko a jatérko s plátkem grilované dýně a slaniny, červeným zelím na Hanácký způsob,
bílým zelím po Valašsku, s domácím houskovým a bramborovým knedlíkem
200g/ 239 Kč
Svatomartinské víno
K této specialitě budou podávána značková svatomartinská vína vinařství Znovínu Znojmo
0,1l / 28 Kč
Hotel u Zlatého kohouta
Svatomartinské hody jsou pro vás připraveny v termínu 8.-11. listopadu.
Předkrm
100 g Pečené jedlé kaštany
25 Kč
Polévka
0,33l Dýňová polévka s rozmarýnovými krutony
40 Kč
Hlavní chod
300g Salát z grilované zeleniny s husými játry a rozpečenou bagetku
115 Kč
1ks Sandwich z domácího chleba se zeleninou a pečených kachním masem
55 Kč
2ks Toasty z domácího chleba s paštikou z husích jater
45 Kč
Svatomartinské víno
Svatomartinské víno Chateau Lednice
32 Kč
Kavárna a restaurace Scéna
Od soboty 9. listopadu můžete ochutnat minimálně týden svatomartinské pochoutky i na Scéně.
Specialita kuchyně
servírováno v hodovém stylu, doporučuje se pro 4-6 osob
(K tomuto pokrmu nutná objednávka 24h předem)
3kg Svatomartinská pečená husa, dva druhy zelí, lokše, bramborový, špekový knedlík,výpek z husy
V ceně pokrmu podáváme 0,7l svatomartinského vína dle Vašeho výběru 1100 Kč
Předkrm
Bruschetta s paštikou z restovaných drůbežích jater
45 Kč
Carpacio z červené řepy a kozího sýra, toast
59 Kč
Polévka
Kaldoun s blanšírovanou zeleninou a čerstvými hříbky
30 Kč
Hlavní chod
Konfitované husí stehno na jablkách, červené zelí s řepou, domácí bramborový a špekový knedlík
250 Kč
Konfitované kachní stehno, hlávkové zelí s jablky, domácí lokše a špekový knedlík
175 Kč
Grilovaná kachní prsa s fíkovo-švestkovou omáčkou a slaninovo-krupicovými noky
230 Kč
Dezert
Taštičky plněné sušenými švestkami
55 Kč
Svatomartinské koláčky 2ks
30 Kč
Čokoládový hřbet s mandlemi a malinovým přelivem
55 Kč
Penzion Zlobice
Husí hody se Svatomartinským vínem budou k dispozici od 11. do 16. listopadu.
Uvítací přípitek zdarma.
Předkrm
Husí paštika s brusinkami podávaná s čerstvým chlebem
40 Kč
Polévka
Drůbeží polévka se zeleninou a knedlíčky z husích jater
30 Kč
Hlavní chod
Pečená husa s červeným a bílým zelím, houskový a bramborový knedlík
170 Kč
Pečená husa s nádivkou, bílé zelí, houskový knedlík
170 Kč
Dezert
Vdolečky paní Majíčkové
35 Kč
Zvýhodněné menu - všechny chody za 240 Kč.
Svatomartinské víno
Pivovar Černý orel
U Černého orla si budete moci pochutnat na různých specialitách od 8. listopadu.
Předkrmy a polévky
Husí škvarky na pivu – 100g s bramborovou lokší
Husí kaldoun – 0,25l s játrovým knedlíčkem
Husí paté – 100g s kousky husích jater a pomerančovou omáčkou, toast
Hlavní chod
Konfitované husí stehno – 1 ks, dušené červené zelí s jablky, houskový knedlík
Pečené husí křídlo na Gróbský způsob – 2 ks s restovanými husími játry, švestkovou omáčkou a bramborovou lokší
Husí prso Sous-Vide – 200g se zázvorem a pomerančem, rukolový salátek, rozpečená bagetka
Husí galantina – 200g se špenátovými špeclemi
Dezert
Trhanec s pivní pěnou – 1ks
Svatomartinské víno
Műller Thurgau, vinařství František Mádl, Velké Bílovice
Veltlínské červené rané, vinařství František Mádl, Velké Bílovice
Cuveé Műller Thurgau a Muškát moravský, vinařství Jedlička a Novák, Bořetice
Modrý portugal, vinařství František Mádl, Velké Bílovice
Cuveé Modrý portugal a Svatovavřinecké, vinařství Jedlička a Novák, Bořetice
Svatovavřinecké rosé, vinařství Maděřič, Moravský Žižkov
Pizzeria a restaurace U Zeleného stromu
Pochutnat na svatomartinském menu si zde můžete od 8. listopadu do 11. listopadu.
Předkrm
Husí játra na víně s jablky
59 Kč
Hlavní chod
Svatomartinská pečená husa (Pečená husa, červené bílé zelí, houskový a bramborový knedlík)
220 Kč
Pečená husa se zelím a lokší (Pečená husa, na červeném zelí s lokší plněnou husími játry)
230 Kč
Svatomartinská vína
V nabídce budou mladá vína z Kobylí.
Pizzerie a restaurace Na Jízdárně
Svatomartinské hody jsou připraveny ve dnech 8.-10. listopadu
Předkrm
70g Kachní játra s jablky, toust
80 Kč
70g Husí játra na víně s mandlemi, toust
85 Kč
Polévka
Kachní mlynářská polévka
30 Kč
Hlavní jídla
¼ Pečená kachna, červené, bílé a dýňové zelí, houskový a bramborový knedlík
159 Kč
¼ Pečená kachna s nádivkou, bylinková rýže
159 Kč
150g Kachní prsíčka s brusinkami, vařené brambory
159 Kč
150g Kachní prsíčka na medu, šťouchané brambory
159 Kč
¼ Pečená husička, červené, bílé a dýňové zelí, karlovarský knedlík
239 Kč
¼ Pečená husička s nádivkou, šťouchané brambory
239 Kč
Dezert
Lívanečky s lesním ovocem
55 Kč
Grilované jablíčko s medem a ořechy
55 Kč
Restaurace Centrál
Svatomartinské dobroty z místní kuchyně budete moci ochutnat od pátku 8.listopadu do neděle 11.listopadu.
Předkrm
80 g Husí paštika s mandlemi, bagetka
Polévka
Kaldoun
Hlavní jídlo
¼ 800 g Svatomartinská pečená husa, červené a bílé zelí,karlovarský, houskový a bramborový knedlík
Dezert
Sladké koblihy
V ceně menu 1 dcl svatomartinského vína
Cena menu - 339,- Kč
Nabídka jídel :
0,3 l Kaldoun - polévka
36 Kč
80 g Husí paštika s mandlemi, pečivo
89 Kč
80 g Husí játra restovaná na víně, pečivo
69 Kč
¼ Svatomartinská pečená husa, červené a bílé zelí,karlovarský a houskový knedlík
199 Kč
200g Anglická husí játra, opečené brambory s česnekem
159 Kč
Možnost využití dárkového poukazu, který lze zakoupit v restauraci.
Restaurace Radniční sklípek
Svatomartinské menu můžete ochutnat od 11. do 17. listopadu.
Předkrm
Paštika z husích jatýrek (50 g) na listovém salátku s plátky červené řepy
zdobená redukcí z červeného vína, podávaná s domácím škvarkovým chlebem
55 Kč
Teplý předkrm
Smetanové ragú z husích drůbků (150 g) podávané s kapustovým krupotem
115 Kč
Hlavní chod
Variace z hodové husy - konfitované husí stehno a dorůžova pečené husí prso (250 g)
podávané s bílým kysaným a červeným malinovým zelí a třemi druhy domácích knedlíků
195 Kč
Dezert
Domácí drobenkový koláč s jablky, podávaný s medovo-mrkvovou omáčkou
35 Kč
Je možno objednat jednotlivé chody nebo celé 4chodové menu v degustačních porcích, ke kterým snoubíme mladá vína z Vinařství Pavel Lebloch, Velké Bílovice a z rodinného vinařství Košut Prušánky.
Cena 4chodového menu v degustačních porcích 295 / 325 Kč (bez / s víny).
Celou husu pro Vás připravíme a před Vámi naporcujeme na objednávku den předem.
V pátek 15. listopadu hodování zpříjemní cimbálovka studentů kroměřížské konzervatoře.
Restaurace Salute
Svatomartinské menu si zde můžete vychutnat od 9. do 17. listopadu
Předkrm
Husí jatýrka s cibulkou,uzenou slaninou a brusinkami,zakápnuté portským vínem,podávaná s domácím chlebem
69 Kč
Polévka
Dýňová polévka zjemněná smetanou
42 Kč
Hlavní chod
Pomalu pečené husí stehno se staročeským cibulovým zelím a domácími bramborovými knedlíky
189 Kč
Dezert
Vinné hrušky s nočkem z mascarpone, ořechy a omáčkou z červeného vína
65 Kč
Svatomartinská vína
Restaurace Sport
Menu bude k dispozici od 8. do 11. listopadu.
Polévka
Slepičí vývar s játrovými knedlíčky a nudlemi
Hlavní chod
½ pečeného husího stehna, červené i bílé zelí, karlovarský knedlík
Svatomartinské pivo
0,3l pivního speciálu ( Svatomartinské 13° pivo bude též celou dobu v prodeji 0,3l za 19,- )
Celková cena tohoto svatomartinského menu (včetně 0,3l pivního speciálu) bude 119,-.
Jako dezert bude možné zakoupit espresso s domácím medovníkem se šlehačkou za zvýhodněnou svatomartinskou cenu 43,-
Restaurace Wechův dvůr
Svatomartinské menu bude podáváno od 8. do 13. listopadu.
Hlavní chod
Svatomartinské husí stehno na medovém pivečku, červené a bílé zelí, domácí bramborový a domácí houskový knedlík + domácí dezert
199 Kč
Svatomartinské víno
vinné sklepy Velké Bílovice - bílé, růžové, červené - 1 dcl – 20 Kč (od 11.listopadu)
Svatomartinské pivo
Medový speciál 14° (medové pivo).
Aby se na Vás se svatomartinskými dobrotami dostalo, doporučujeme rezervovat si raději místo u vybrané restaurace.
A jak to bylo se sv. Martinem doopravdy?
Sv. Martin pocházel z dnešního Maďarska a jako syn důstojníka římské posádky začal v Itálii vojenskou kariéru. Jako voják se dostal do Amiens v Galii, kde se podělil o svůj důstojnický plášť s chudákem. Následující noc se mu zjevil Kristus oděný do poloviny jeho pláště. Tato událost způsobila, že se nechal pokřtít. Po odchodu z armády žil jako poustevník, stal se knězem a nakonec i biskupem. Je vzýván na ochranu proti chudobě. Svatý Martin je patronem vojáků, koní, jezdců, hus a vinařů.
Svatomartinská tradice oslav vznikla už v 18. století za vlády císaře Josefa II. V ten den – na svatého Martina – majitelé vinic chodili ke svým vinařům ochutnat nové víno a podle kvality se rozhodovali, jestli s vinařem prodlouží smlouvu. V případě spokojenosti majitele byl pádný důvod k oslavě.
Ke svátku sv. Martina neodmyslitelně patří dobře vykrmená a upečená husa.
Podle jedné verze legendy husy svatého Martina při kázání tak rušily, že je za to odsoudil, aby v den jeho památky pykaly za svoje provinění na pekáči.
Druhá legenda říká, že Martin při své skromnosti, nechtěl přijmout biskupskou hodnost a schoval se před vyslanci do husince mezi hejno hus. Ty ho však svým kejháním prozradily.
Zajímavé je, že rozdělování masa hus mělo své určené pořadí. Nejnižší sluha dostával křídlo, aby při práci lítal, vyšší sluha stehno a hospodář si nechával zbytek.
Dalšími pochoutkami kromě martinské husy byly martinské rohlíky nebo podkovy, zvané martiny, roháče, zahýbáky – prostě posvícení jak se patří.
Mgr. Pavel Zrna, tiskový mluvčí Městského úřadu Kroměříž