Verze pro PDA

ikonka
Ve městě začíná celoplošná deratizace

Datum: 15. 10. 2023, autor: ikonka autora Redakce , Funkce: ikonka tisku Tisk

... MÚ Kroměříž ...

ilustracni obrazek

 

Ve městě začíná celoplošná deratizace

 

Pracovníci zlínské společnosti Deratex začnou pokládat návnady na hubení hlodavců na veřejných prostranstvích Kroměříže i místních částí a také odpadní kanalizace ve vlastnictví města. Mají na to vyčleněné dny 16., 23. a 31. října. Odborná firma pokládá nástrahy tak, aby nezpůsobily škodu nikomu jinému než hlodavcům, proti kterým jsou určené. Jedná se o preventivní opatření, aby se hlodavci nepřemnožili a nepůsobili škodu na zdraví a majetku občanů.

 

Deratizace, která je zaměřena na hubení hlodavců z čeledi Rattus norvegicus, tedy potkanů, proběhne na sídlištích Slovan, Bělidla, Oskol, Zachar I a II, Barbořina I – IV, ve středu města, v lokalitách Horní Zahrady, Dolní Zahrady, Pekelce a Plačkov a v místních částech Bílany, Drahlov, Hradisko, Kotojedy, Postoupky, Těšnovice, Trávník, Vážany a Zlámanka.

 

Hlodavci se objevují i v okolí obytných domů a v hospodářských staveních. „Pokud občané budou mít povědomí o výskytu potkanů, tedy o místech, kde mají nory, jež se nacházejí na veřejných prostranstvích, budeme rádi za jejich podněty, které pak předáme společnosti Deratex,“ uvedl Petr Krybus z radničního odboru služeb. Lidé se na něho mohou obrátit telefonicky na číslo 573 321 168 či e-mailem na adresu petr.krybus@mestokm.cz, nebo mohou kontaktovat přímo pracovníky firmy Deratex. Podle Krybuse se ale výzva netýká soukromých objektů, kde město deratizaci nezajišťuje.

 

Celková ošetřovaná zastavěná plocha je asi 73 hektarů a ostatních ošetřovaných ploch přes 225 hektarů. K tomu bude ošetřeno 224 šachet odpadní kanalizace ve vlastnictví města. Náklady činí zhruba 200 tisíc korun. Používané návnady nevyvolávají u hlodavců obranný reflex ani bolestivé stavy. Pracovníci deratizační firmy kontrolují všechna místa, kde předpokládají výskyt děr a nor hlodavců. Ošetřená nora nebo díra je zakryta zeminou a označena. O všech místech se zjištěnými norami pracovníci firmy vedou evidenci a následně opakovaně operativní kontroly zaměřují na tyto úseky.

 

Zdroj: MÚ Kroměříž, Jan Vondrášek

 

 

 

 

 

reklamni prouzek
Normalni verze