Verze pro PDA

ikonka
Kroměřížská dialýza zajistí péči desítkám pacientů

Datum: 13. 10. 2016, autor: ikonka autora Redakce , Funkce: ikonka tisku Tisk

... Zlínský kraj ...

ilustracni obrazek

 

Kroměřížská dialýza zajistí péči desítkám pacientů

 

Nutnost rozšíření dialyzační kapacity v Kroměřížské nemocnici a.s., o níž v pondělí jednala krajská rada v souvislosti se zahájením veřejné zakázky na dodávku stavby, vysvětlil náměstek hejtmana Lubomír Nečas zodpovědný za zdravotnictví.

 

„Kroměřížská nemocnice a.s. dosud provozovala 7 dialyzačních lůžek, ale v průběhu posledních let došlo ke skokovému nárůstu potřeb pacientů zařazených do dialyzačního programu, což bylo důvodem k rozšíření kapacity o další čtyři lůžka, umístěná zatím v náhradních prostorách. Zlínský kraj se proto rozhodl řešit potřebnou kapacitu systémově - komplexní rekonstrukcí a přístavbou budovy, a to ke konečné kapacitě 14 dialyzačních lůžek. Péče o víc než 60 pacientů v chronickém dialyzačním programu tak bude zabezpečena na moderním pracovišti i s ohledem na předvídatelný další nárůst nemocných,“ řekl Lubomír Nečas.

 

„Dialyzační péče je nezbytná pro život pacientů s těžkým onemocněním ledvin. Principem je čištění krve pomocí dialýzy, která nahrazuje činnost nefunkčních ledvin. Bez možnosti dialýzy by pacient během několika dnů zemřel, dochází-li však - zpravidla třikrát týdně - na dialýzu, jeho život se prodlužuje o několik let,“ objasnil Lubomír Nečas.

 

K selhání ledvin dochází z mnoha příčin a trpí jím většinou lidé starší 65 let, kteří tvoří více než polovinu všech pacientů. Nejvíce postihuje dlouholeté diabetiky, osoby trpící vysokým krevním tlakem nebo ty, jimž selhaly ledviny z důvodu zánětlivého či vrozeného onemocnění.

 

Ve Zlínském kraji poskytuje hemodialyzační péči pacientům s postižením ledvin celkem 5 zdravotnických zařízení. Jsou to čtyři nemocnice založené Zlínským krajem (Zlín, Uherské Hradiště, Kroměříž, Vsetín) a jedno privátní zdravotnické zařízení společnosti B. Braun Avitum v Uherském Brodě.

 

„V dialyzačních centrech našeho kraje je 79 dialyzačních přístrojů a 56 dialyzačních lůžek, na kterých se provede přes 36 tisíc výkonů za rok. V chronickém programu je léčeno 316 pacientů, v akutním 177 pacientů, tedy 5,4 pacientů na 10 000 obyvatel,“ dodal Lubomír Nečas.

 

Zdroj: TZ, Krajský úřad Zlínského kraje Helena Mráčková

 

 

reklamni prouzek
Normalni verze